Отруєння грибами небезпечне для життя

МОЗ України повідомляє, що останнім часом в нашій країні почастішали випадки отруєння грибами. Статистика свідчить, що більшість отруєнь спричинено вживанням пластинчастих отруйних грибів (у першу чергу блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Отруїтися можна навіть їстівними грибами, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Адже бліда поганка у багатьох регіонах країни не росте (наприклад, на півдні), проте основні масові отруєння відзначаються саме на їх територіях.

Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до своїх кошиків. Виявлено, що помилка відбувається при збиранні дуже молодих грибів. Наприклад, молоду бліду поганку приймають за сироїжку, яка ще «не розкрилася». Зустрічаються випадки, коли хворі потрапляли до лікарень після вживання сироїжок, синяків, зеленушок, парасольок тощо.

Необхідно правильно готувати гриби. Більшість пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак ще важливішим є те, щоб воду, в якій варились гриби, зливали щонайменше тричі, через кожні 30 хвилин варіння, оскільки саме цей чинник зумовлює отруєння їстівними грибами.

Симптоми грибного отруєння різні:

Характерні ознаки отруєння — нудота, блювання, біль у животі, пронос, підвищення температури тіла — з’являються через 30-60 хвилин після вживання сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків. Як правило, такі отруєння не призводять до смерті, проте викликають серйозні порушення системи травлення.

Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, білого і смердючого мухоморів і деяких інших грибів. Небезпека полягає в тому, що смертельна отрута, потрапивши до шлунка, протягом тривалого часу (до 3 діб) може ніяк себе не проявляти. Ознаки отруєння з’являються несподівано, коли людина вже й забула, що їла гриби. Запаморочення, нудота, відчуття сильної спраги, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг виникають тоді, коли отруйні речовини досягають головного мозку.

До смертельно небезпечних грибів належить також свинушка тонка. Цей гриб надзвичайно небезпечний. Він спричиняє в окремих людей сильну алергічну реакцію, що призводить до захворювання крові. При отруєнні свинушкою тонкою людина може померти за два тижні. Сьогодні цей гриб занесено до світового списку смертельно отруйних.

Отруєння такими грибами спричинюють смерть пацієнта навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов’язково треба мити руки, якщо ви торкалися грибів: отрута з брудних рук «переходить» на інші продукти.

Найбільше тривожить медиків те, що серед отруєних грибами хворих є зовсім малі діти, врятувати їх вдається дуже рідко. Адже гриби важкі для травлення. Їх не можна вживати дітям, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи інших внутрішніх органів.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами:

Відмовтеся від вживання дикорослих грибів взагалі, краще купуйте штучно вирощені.

Не можна купувати гриби у продавців на стихійних ринках чи автошляхах. Купуйте гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо ви завзятий грибник:

* Ніколи не кладіть у свій кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчастих грибів. * Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на екологічно забруднених територіях.

*  Під час посухи грибів краще не збирати взагалі. У спекотну погоду вони втрачають воду і накопичують токсини.

* Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати або переробляти їх. *  Не вживайте сирих грибів.

* Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть кілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин (зробіть це тричі).

* Страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

* Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо вам або вашим близьким після вживання грибів стало недобре (з’явилися нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):

* Негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

* Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

* Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

*  Ніякого самолікування! Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.