Лапароскопічна холецистектомія

Жовчнокам’яна хвороба — виникає як наслідок утворення каменів у жовчному міхурі. Однозначно не з’ясовано, чому виникає дане захворювання, а також не існує методів профілактики, хоч збільшується ймовірність виникнення каменів у жовчному при ожирінні, малорухомому способі життя, неправильному харчуванні. Лікування жовчнокам’яної хвороби можливе тільки оперативним методом — видаляється жовчний міхур, ефективного консервативного лікування не існує. Видалення жовчного міхура не призводить до погіршення травлення у більшості людей.

Симптоми захворювання:

  • Важкість у правому підребер’ї після вживання їжі;
  • Присмак гіркоти у роті;
  • Печінкові коліки;
  • Нудота, блювання;
  • Можливе підвищення температури.

Всі ці симптоми більше проявляються після вживання жирної та гострої їжі, смаженого м’яса, консервації, копченостей. Камені у жовчному міхурі небезпечні тим, що блокуючи загальну жовчну протоку можуть викликати жовтяницю, є ризик пошкодження печінки.

Хвороба не з’являється раптово, а розвивається поступово. Виявити камені у жовчному міхурі можна при ультразвуковому обстеженні органів черевної порожнини. Також і рентгенологічні дослідження можуть бути використані для діагностики захворювання жовчного міхура.

Виявлені камені вже самі по собі не зникнуть, хвороба буде прогресувати, тому рекомендуємо звернутись на консультацію до хірурга.

Лапароскопічна холецистектомія — сучасний малоінвазивний вид операції з видалення жовчного міхура. Втручання потребує роботи досвідченого хірурга та всієї операційної команди, відповідного обладнання.

Переваги лапароскопічного видалення жовчного міхура:

  • Мінімальний біль — знеболюючі можуть бути потрібні тільки на 1-2 дні після операції;
  • Швидке загоєння та відновлення — замовники послуг (пацієнти) проводять в лікарні після операції всього 1-2 дні, далі повертаються до звичайного життя із тимчасовим обмеженням сильних фізичних навантажень;
  • Естетичний ефект — хірург робить тільки 4 маленькі розрізи на животі, які потім не будуть практично помітні.

Підготовка до операції включає в себе ряд стандартних аналізів та обстежень перед операцією. Також необхідно буде очистити тонкий та товстий кишечник, прийняти душ в день операції. Після опівночі перед операцією не можна їсти та пити, крім ліків, якщо такі були призначені оперуючим лікарем.

Операція проводиться під загальною анестезією. Хірург проникає в живіт біля пупка, використовуючи спеціальну канюлю (троакар). Лапароскоп (тонкий телескоп) приєднується до спеціальної камери і вводиться в черевну порожнину, що дає можливість хірургу бачити збільшені внутрішні органи на моніторі. Встановлення інших троакарів дозволяє хірургові делікатно відокремити жовчний міхур від спайок і потім видалити його через один з отворів.

Після операції людина перебуває під медичним наглядом , термін визначається за рішенням лікаря.

На період 7 днів після втручання буде рекомендовано обмежити фізичні навантаження, хоч здійснювати легкі короткі піші прогулянки не заборонено. Шви після лапароскопічної холецистектомії знімають на 7-8 добу після операції. На 1 місяць необхідно буде обмежити піднімання тяжкого до 3-4 кілограмів, не робити вправи, що навантажують прес. Також на цей період рекомендована буде дієта. При дотриманні всіх рекомендацій, через 1 місяць після операції вже жодних обмежень немає.

Операція з видалення жовчного міхура відноситься до найбільш часто виконуваних оперативних втручань. Якщо виникла жовчнокам’яна хвороба, то саме ця операція поверне якість життя.